Mięsaki – podstawowe fakty

OurBlog

18 lipca 2019

Mięsaki – podstawowe fakty |

Mięsaki to dość rzadkie nowotwory złośliwe. Nie należy mylić ich z rakami, ponieważ nowotwory te wywodzą się z innego typu tkanek. Mięsaki rosną w obrębie tkanki łącznej, najczęściej powstają w kościach, mięśniach, ścięgnach i chrząstkach w obrębie kończyn, ale mogą tworzyć się także w innych lokalizacjach. Większość z nich charakteryzuje się bardzo agresywnym przebiegiem. Mięsaki stanowią tylko 1% wszystkich nowotworów złośliwych u dorosłych, ale u dzieci – aż 20%. Większość mięsaków jest zlokalizowana w tkankach miękkich, 10% znajduje się w kościach i tkance chrzęstnej. Przyczyna powstawania mięsaków nie jest ustalona, ale niektóre czynniki mogą zwiększać ryzyko rozwoju tych nowotworów. Są to czynniki takie jak:

  • występowanie mięsaków u krewnych
  • genetyczne choroby takie jak: neurofibromatoza, zespół Gardnera, zespół Li-Fraumeni
  • ekspozycja na promieniowanie
  • uraz w przeszłości

Objawy mięsaka tkanek miękkich mogą być trudne do uchwycenia, najczęściej pierwszą oznaką jest pojawienie się bezbolesnego guzka. W miarę wzrostu guza może on zacząć uciskać na nerwy lub mięśnie i powodować dyskomfort lub ból.

Kostniakomięsak (mięsak kości) może powodować wczesne objawy, takie jak:

  • ból w obrębie zajętej kości, nasilający się w nocy
  • obrzęk w okolicy zajętej kości

Jeśli zauważysz u siebie objawy sugerujące obecność mięsaka, skonsultuj się z lekarzem. Lekarz przeprowadzi badanie przedmiotowe, a następnie zadecyduje o konieczności wykonania badań dodatkowych, takich jak:

  • biopsja cienkoigłowa – polega na nakłuciu guza w celu pobrania komórek do badania pod mikroskopem
  • badania obrazowe – tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny, ultrasonografia pozwalają na ocenę wyglądu i wielkości guza
  • scyntygrafia kości

 

Komentarze

Możliwość komentowania jest wyłączona.

Onkolog Kraków © 2019 onko-med.pl.